top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Contact maken is geen kunst

Bijgewerkt op: 7 jun. 2019

Cote d’or het paard verzorgt onze jerseykoe wat ik echt schattig vind om te zien! Het is een niet alledaags beeld, contact tussen koe en paard.


Oordeel is er à la minute (eigenlijk meer à la seconde)


Zodra je contact maakt, heb je een (eerste) indruk, een oordeel. Wij hebben allemaal oordeel, ja jij ook! De mens is nu eenmaal dualistisch geboren, dit wil overigens niet zeggen dat het altijd negatief is. Iemand komt aangelopen en je denkt wat een leuk type! Om toch ook de andere kant te belichten: ik liep gister de huiskamer binnen en mijn blik kruiste

met de kritische blik van mijn zoon (die naar zijn moeder bepaalt geen sociaal wenselijk gedrag vertoont ben ik achter gekomen…J) hij uitte zich met de woorden: Mam! Wat zie je eruit, je lijkt wel bejaard! (Mijn blik werd verbaasd, een duidelijke HUH? blik) die broek, die wijde pijpen! Kan echt niet…

Daar kon ik het mee doen, zoonlief was alweer foetsie en ik stond daar met mijn wijde ogen naar de nog wijdere pijpen te kijken en een seconde dacht ik: kan dit echt niet? En ooooohhh wat er dan aan gedachten voorbij komen in zo’n korte tijd! Die gedachten kunnen Of met je aan de haal gaan omdat je het voor WAAR aanneemt en je naar je kledingkast toe snelt om je broek te verruilen voor de skinnie jeans zodat het past binnen het gewenste beeld van zoonlief en de gehele omgeving die vast ook zo denkt… Of je gaat een gesprekje aan met je ego die even een seconde twijfelde waaraan je vertelt relax!! het is jouw keuze en je daarna met zelfverzekerde, grote passen weg loopt in een feel-good modus (waarbij je je dan soms alsnog afvraagt waar komen die grote passen gepaard met die nonchalante blik zo ineens vandaan? Wat kunnen we af en toe druk zijn in ons hoofd he? Het kan ook zijn dat je gedachten niets anders dan een glimlach en een grinnik tevoorschijn toveren, hou dit vast… Waar het om gaat is: Wat doet het met jou? En wat doe je ermee?


Moeite met contact


Contact maken is voor iedereen verschillend, logisch iedereen is uniek. Voor de een is het een stuk makkelijker dan voor de ander om contact te maken. Het heeft niet alleen te maken met wat je zegt, het heeft er alles mee te maken met wie je bent, wat je uitstraalt, hoe je je voelt. Zodra je niet congruent bent zal de ander dit kunnen zien of voelen. Oftewel je kunt er geen kunstje van maken!

Moeite met contact maken kan o.a. voortkomen uit:

- vermindert / weinig vertrouwen

- verlegenheid

- een nare eerder opgedane ervaring

- de waardering voor jezelf of de ander die ver te zoeken is.

Deze opsomming beïnvloed je gedrag. Door ermee aan de slag te gaan kun je het gedrag veranderen.


Wat past bij jou


Contact maken zonder kunst maakt vriendschappen die bij jou passen, niet iedereen hoeft je vriend te zijn. Je herkent vast wel de momenten dat je iemand ontmoet waar je direct ‘een klik’ mee hebt, dat is een weten, een voelen en fijn om te ervaren. Vaak begint zo’n ontmoeting door dezelfde interesses waardoor je allebei enthousiast raakt. Deze vriendschappen geven je energie. Als het contact niet goed voelt of niet bij jou past, kost het je energie.
Contact maken geen kunst


Contact maken doen onze jerseys graag ze zijn net iets nieuwsgieriger dan onze holsteindames en staan dan ook overal vooraan met hun lieve zwarte snuitjes en grote bambi ogen. Dus ook toen de paarden naast de stal kwamen staan. Cote d’or en de Jersey hadden contact zonder oordeel, zonder verwachting, want dat kennen ze niet, hoe fijn is dat!

Ze maken op hun eigen manier contact, en klaar is klaar. Het is voor hun geen kunst!


Let’s BeKind en contact!


Liefs van Sacha

(p.s. contact me bij vragen of voor verdere informatie)


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page