top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Eenzaamheid of alleen zijn?

Eenzaamheid of alleen zijn?

Dit is Edje, hij staat apart van de kudde, alleen en in de mist. Edje heeft deze plek zelf gekozen want als hij tien meter terug zou lopen, staat hij weer bij zijn kuddegenoten.

Nu kan het zijn dat dit plaatje bij de één een sombere indruk geeft en de ander vindt het juist rustgevend. Een beeld neem je op door middel van je zintuigen wat weer een bepaald gevoel geeft.


Invullen voor de ander


Wat ik hiermee wil zeggen is dat we niet aan de buitenkant kunnen zien of voelen hoe ‘de ander’ zich daadwerkelijk voelt. We zien een beeld en geven hier een invulling aan, wat dus kan kloppen alleen niet altijd…

Er zijn vele succesvolle mensen met een druk sociaal leven die zich heel eenzaam voelen,

wat je niet aan de buitenkant ziet. Iedereen heeft wel eens een moment meegemaakt waarbij eenzaamheid werd gevoeld. Hier hoef je niet een bepaalde leeftijd voor hebben bereikt, het gebeurt iedereen. Het is een gevoel van sociaal geïsoleerd zijn. Bijvoorbeeld als je een periode minder contact hebt met familie, andere mensen, vrienden, vriendinnen dan je op dat moment zou willen. Het gevoel wat je dan ervaart kan zijn: leegte, angst, verdriet, minderwaardig en zo kunnen er dus negatieve gedachten ontstaan die jou niet echt verder zullen helpen. Op deze manier heeft het wel degelijk invloed op je leven.


Eenzaamheid en schaamte

Eenzaamheid wordt niet vaak besproken, het kan voelen als een soort van schaamte en liever niet benoemt. Sommige mensen hebben juist veel mensen om zich heen nodig, hebben een groot sociaal netwerk en anderen weer niet. Eenzaamheid is dus voor iedereen verschillend.

De één heeft een korte periode ‘last’ van het gevoel eenzaam te zijn en de ander heeft het langdurig. Als eenzaamheid langdurig aanhoudt kan het problemen geven, het kan zelfs leiden tot fysieke klachten. Je voelt je minder of niet gelukkig, je kunt je nutteloos voelen. Ook kun je je onzeker voelen omdat je denkt dat je geen contact kunt maken of geen verbinding kunt ervaren.

Eenzaam voelen als geboortepatroon


Kun jij je herkennen in: Het gevoel van eenzaamheid? Je anders voelen dan anderen?

Je snel schuldig voelen? Onrust ervaren? Hooggevoelig zijn? Of bijvoorbeeld moeite hebben met afscheid nemen? Dan zou het kunnen zijn dat je een alleen geboren tweeling bent.

Je ontwikkelt al bepaalde kenmerken vanaf de prenatale periode. Logisch het is je begin. Dit is een belangrijke periode waar jij je allereerste ervaringen beleefd hebt. Wat heeft dit te maken met eenzaamheid? Omdat er veel mensen (ook onwetend) een alleen geboren tweeling zijn, waarvan het gevoel van eenzaamheid een kenmerk is. Het is een gevoel wat je niet kunt beredeneren. Zoals het altijd op zoek zijn naar de verbinding die je toen hebt ervaren en gevoeld maar nu mist.


Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn

Veel mensen zoeken de rust op om even op te laden door alleen te zijn. Dit is iets wat je dan op dat moment nodig hebt omdat de prikkels van de omgeving die je opneemt met je zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven) veel waren. Er zit dus een duidelijk verschil in zijn en voelen.

Je kunt je een dag eenzaam voelen en de volgende dag is het over.

Je kunt omringt zijn door een groep mensen en je toch eenzaam voelen.

Je kunt ook het gevoel hebben er niet bij te horen waardoor je je eenzaam voelt.

Of door een plotselinge verandering kan eenzaam voelen ontstaan zoals: ontslag,

verlies van iets of iemand, een verhuizing.


Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel?


Weet dat gedachten zeer krachtig zijn. Denk eens aan momenten waarop je erg moe was wat maakte dat je negatieve gedachten kreeg en je je somber en eenzaam voelde. Je ging vroeg naar bed en de dag voelde het al heel anders. Zorg goed voor jezelf en hou jezelf fit. Als je fit wilt blijven ga je bijvoorbeeld naar een sportschool waar je andere mensen ontmoet. Kom uit je comfortzone en geef je op voor een activiteit. Ga een workshop, cursus of training volgen of zoek (oude) contacten op.


BeKind en luister naar jezelf

Zoek de rust op wanneer nodig en zoek contact als je daar behoefte aan hebt (en kom zo nodig uit je comfortzone).

Liefs Sacha 🌸

BeKind Coaching voor persoonlijke en emotionele ontwikkeling.

#BeKindCoaching

#BeKind

#zelfvertrouwen #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkeenemotioneleontwikkeling #emoties #emotioneleontwikkeling #bewustwording #CREF #Crefmethode #inzicht #paarden

Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page