top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Gastblog - Waarom het belangrijk is om aan de slag te gaan met je verleden


Waarom het belangrijk is om aan de slag te gaan met je verleden


We leven ons leven vaak op een automatische piloot. En we willen graag in onze comfort-zone blijven. Maar wat als dat leven doodloopt of je diepe verlangens niet voor elkaar krijgt of je dierbaren steeds weer met dezelfde kritiek komen? Misschien heb je geprobeerd te veranderen maar kom je steeds weer terug op dat bekende, oude, vertrouwde pad. Dan is het tijd om in dat verleden te duiken.

De eerste band is met je ouders. Hier wordt de basis gelegd voor de manier waarop je later met mensen omgaat en in het bijzonder hoe je een intieme relatie aangaat. Tijdens je geboorte verlaat je de veilige, geborgen haven van de baarmoeder. Deze heftige ervaring wordt verzacht als je liefdevol wordt ontvangen. In die eerste paar jaar ben je totaal afhankelijkheid, van voornamelijk je moeder. Je hoopt dat zij reageert op jouw behoefte om weer helemaal een met haar te zijn. Alleen vanuit deze veilige en geborgen symbiose kun je, in vertrouwen, jezelf van haar losmaken en de wereld gaan ontdekken.

Rond het tweede levensjaar wil je de omgeving onderzoeken en zelf dingen doen. Je leert de macht van het woord ‘nee’. Sommige ouders zien de behoefte aan autonomie als een koppigheidsfase, wat de kop ingedrukt moet worden. Omdat het kind afhankelijk is van de ouders, past het zich altijd aan hen aan. Wanneer je als kind steeds te horen kreeg dat je je mond moest houden, omdat je te dom of te klein was of omdat anderen het beter wisten, zal het gevoel van machteloosheid als een bodem onder jouw bestaansrecht zijn gelegd. Je kunt uit zelfbescherming hebben gekozen voor gehoorzaamheid, behulpzaamheid of vriendelijkheid. Later in je volwassen leven voel je je waarschijnlijk schuldig, wanneer je je eigen weg wilt gaan. Maar je kunt er ook juist voor hebben gezorgd dat je op een machtspositie terecht bent gekomen, zodat niemand je meer kan vertellen wat je moet doen. Zo houd je de touwtjes in eigen hand.


Dit proces van hechting en onthechting is heel kwetsbaar


Maar is een voorwaarde om een stabiele persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen en later stabiele relaties aan te kunnen gaan. Wanneer je mag zijn wie je bent en binnen veilige grenzen mag doen wat je wilt doen, wordt de basis gelegd voor een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.


Jouw ervaringen tijdens de eerste zeven jaar van je leven, hebben voor een groot deel bepaald hoe je je hebt ontwikkeld


Je fundament wordt dan gevormd. Dat gaat over gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, het gevoel dat je de moeite waard bent en dat je iets kunt. Je bent o.a. beïnvloed door de cultuur, tijdsgeest, opvoeding, voorbeeldgedrag van je ouders en belangrijke ervaringen. Hierdoor ontstaan gevoeligheden, bijvoorbeeld bang om afgewezen te worden en heb je conclusies getrokken bijvoorbeeld; ‘ik zal bewijzen dat ik de moeite waard ben’, ‘ik los alles zelf wel op’ of ‘ik kan het niet alleen’.

Deze gevoeligheden en conclusies lopen onbewust als een rode draad door je leven. Het gedragspatroon dat je hebt ontwikkeld, heeft je geholpen om goed door de kindertijd te komen. Het geeft je een veilig gevoel. Dat maakt het moeilijk om te veranderen, want niemand wil zich onveilig voelen, dus je neemt geen enkel risico.

Om beter tot je recht te kunnen komen zul je aan de slag moeten gaan met dit fundament anders blijft de verandering aan de oppervlakte en dat waait zo weer weg. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens compleet wil zijn. Het is een weg die ik zelf heb afgelegd. Ik wil je graag helpen meer tot je recht te komen.


Wil je meer intimiteit in jouw leven?


Onze ervaringen in de kindertijd en het voorbeeldgedrag van onze opvoeders over gevoelens, intimiteit en kwetsbaarheid, hebben veel invloed op ons gedrag in het heden. Door deze kind-ervaringen ben je onbewust tot bepaalde conclusies gekomen over hoe je je moet gedragen in de wereld. Daardoor heb je bijvoorbeeld moeite met het aangaan van relaties, met intimiteit of moeite om je kwetsbaar op te stellen.


Wil je zorg gaan dragen voor jouw behoeften i.p.v. zorgen voor de behoeften van anderen?


Onze normale kind behoeften zijn niet altijd bevredigd. Omdat een kind dit pijnlijke gemis, als het lang duurt, niet kan verdragen, gaat het dit proberen op te lossen. Zo kan een kind dat te weinig wordt aangeraakt, deze behoefte compenseren met eten en snoepen. Eenmaal volwassen vergeet je dat er ooit een behoefte aan aanraking was. Een kind dat niet getroost wordt bij verdriet kan besluiten dat ze niemand nodig heeft. Eenmaal volwassen kun je moeilijk om steun vragen.


Besef dat we ons leven voor een groot deel vanuit een onbewuste automatische piloot leven


Om meer vat te krijgen op deze onbewuste patronen is het belangrijk inzicht te krijgen in al die invloeden die jou hebben gevormd. Dit inzicht helpt je bij het loslaten van oude patronen zodat je meer jezelf kunt zijn en beter tot je recht komt.

Om hiermee een eerste stap te kunnen maken geef ik je 5 euro korting op mijn E-Book:

Vijf antwoorden op de vraag: Wie en wat heeft mij gevormd?

In plaats van € 14,50 betaal je € 9,50

In dit boek ga ik in op de verschillende aspecten die jou hebben beïnvloed.

Deze invloeden hebben er voor gezorgd dat je bepaalde conclusies hebt getrokken over jezelf. Dat kunnen positieve conclusies zijn, zoals; ‘ik mag er zijn’, ‘ik wordt gewaardeerd’ of ‘ik ben uniek’. Maar dat kunnen ook negatieve conclusies zijn, bijvoorbeeld; ‘Ik moet presteren’, ‘ik los alles zelf wel op’ of ‘ik mag geen last zijn’. Deze conclusies lopen onbewust als een rode draad door je leven. Ze helpen of belemmeren je om jezelf te zijn.

Dit E-book is tijdelijk verkrijgbaar via een beveiligde pagina. Via de link kom je op de informatiepagina, waar je het E-book kunt kopen.

Het wachtwoord is: invloeden


Het loskomen van levenslange patronen


We erven de onopgeloste problemen uit ons verleden. Als je je eigen geschiedenis niet kent is de kans groot dat je patronen van vroeger gaat herhalen of je gaat je er onbewust tegen verzetten. Daardoor wordt niet duidelijk wie je nu eigenlijk bent.

Vaak weet je heel weinig over de krachten die het leven van je ouders hebben gevormd. Ook jouw plaats binnen de rij kinderen in het gezin is een factor die van invloed is geweest op de manier waarop je nu met relaties omgaat.

Jouw levensgeschiedenis heeft ervoor gezorgd dat je een bepaalde basishouding in het leven hebt. Van uit deze basishouding ga je met anderen om. Vanuit een bepaalde bril kijk je naar de wereld. Welke bril heb jij op?


Wil je loskomen van beperkende patronen en ontdekken wie je nog meer bent?

Wil je onderzoeken of jouw zelfbeeld jouw levensgeluk in de weg staat?

Tijdens de Module Wie ben ik? Wie en wat heeft mij gevormd?

ga je hiermee aan de slag.


Geschreven door Marja Postema



Marja is oprichter van de Emotionele Intelligentie Academie en auteur van Emoties wat moet ik ermee? (2013) en ABC van 15 emoties (2017)

Ze heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen d.m.v. coaching en training. Ze werkt zowel voor particulieren, professionals als voor organisaties. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

Tijdens de opleiding Emotioneel Meesterschap leer je jezelf beter kennen en ontdek je hoe bevrijdend het is als al je gedachten en gevoelens er mogen zijn. Door je gevoelens te kennen leer je jezelf kennen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page