top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Het gesprek was de oplossing voor zijn lichamelijke klacht

Een gesprek voor ‘The Muscle of the Soul’


Hij kwam bij BeKind Coaching en had een andere blik dan anders. Vertel zei ik ….

Hij zei, dit is zo bijzonder!


De vorige keer hadden we Julian (de naam is veranderd i.v.m. privacy) zijn ‘Geboorte in Kaart’ gebracht wat inzicht gaf in zijn overtuigingen en gedragingen. Hierdoor ontstonden er vragen die hij wilde stellen aan zijn moeder waarmee het contact niet echt goed was. Het leek ons belangrijk om toch een afspraak met haar te maken en die week kwam ze bij Julian.

Hij stelde vragen over zijn geboorte, gedragingen en overtuigingen en zo ontstond hun gesprek over hun verleden samen. Dit gesprek was kostbaar voor allebei, ze kregen de kans te vertellen hoe ze het verleden beleefd hadden, beide emotioneel geleden, ieder op hun eigen manier. Wat later te pijnlijk bleek om over te praten, werd weggestopt. Kwam het wel ter sprake dan kwam het gevoel omhoog of aangevallen te worden of er moest flink verdedigd worden.

Dus doe maar niet..


We kennen allemaal de door stress veroorzaakte pijnlijke nek- en schouderspieren. De spieren geven een signaal van stress of negatieve emoties door lichamelijke klachten. Wat ook een belangrijke opslagplaats is voor onverwerkte emoties, is de Psoas Spier, ook wel genoemd ‘The Muscle of the Soul’. Dit is een plek voor emoties uit het verleden.

Het is de grote lendenspier, die je romp met je benen verbindt door het bekkengebied heen. De Psoas heeft dan ook een groot aandeel in je balans (dus ook de emotionele)’.


Bij gevaar spannen we onze spieren aan zodat we snel weg kunnen rennen. Het is een overlevingsstrategie. Deze reactie geldt voor fysiek gevaar maar ook voor mentaal (gedachten), ons lichaam reageert bij beide op dezelfde manier. Wanneer de stress chronisch wordt, kan de Psoas spier zich lastig ontspannen. Julian had altijd last van deze spier aan zijn linkerzijde. Hij kon destijds niet vluchten van ‘het gevaar’ en zijn onverwerkte emoties werden opgeslagen in deze spier. Zijn lichaam kreeg hierdoor voortdurend het signaal: er dreigt gevaar, wat onrust en alertheid tot gevolg had en de fysieke klachten.


Tijdens hun gesprek mocht verdriet er zijn en werd wat nooit besproken is opengebroken.

Julian kon zijn verhaal vertellen over hoe hij het als kleine jongen had beleefd. Daarna kon zijn moeder haar verhaal doen, hoe zij het had beleefd. Moeder voelde het verdriet van haar kind en begreep hem, Julian voelde dat zijn oude pijn en oud verdriet gezien en gehoord werd.

Dit bleek de eerste keer aller tijden dat ze zich allebei kwetsbaar op durfden op te stellen, open, puur en zonder oordeel.


Na dit gesprek gebeurde het dat Julian zijn pijn voelde wegtrekken! De lichamelijke klacht was opgelost, de spier kon weer ontspannen doordat emoties en oud verdriet werd gezien, gevoeld, gehoord en losgelaten….


Jouw lijf is je communicator.

Liefs van Sacha

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page