top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Teer van buiten krachtig van binnenTeer van buiten krachtig van binnen

Dapper plantje


Ik was bezig in de paardenwei om deze mestvrij te maken, liep in het rond met de schep en zag daar op de grond naast de rijbaan een klaproos, ééntje maar. Hij viel zo op dat ik er een foto van heb gemaakt. De kleur rood van de blaadjes werden verlicht door de zon die erop scheen en gaven bijna licht, zo fel!

Ik constateerde dat ik het maar een dapper plantje vond omdat hij daar zo in zijn eentje, zo teer als hij was, zo stond te shinen. Hij wapperde bij elke windvlaag zodat je bijna zou denken: “voorzichtig!”. Hij doorstaat best veel tegenwind en zelfs harde regenbuien. Dan hangt hij slap en krabbelt daarna weer overeind. Dan moeten zijn wortels wel stevig houvast hebben in de grond.

Een klaproos als metafoor


In mijn coaching sessies maak ik gebruik van metaforen met of zonder paarden en maakte de vergelijking met een mensenleven. Zoals:

- Krachtig van binnenuit

Een krachtig persoon hoeft niet sterk en groot van omvang te zijn, een krachtig persoon kan

mentaal heel sterk zijn.

- Authentiek zijn

Je ware ik laten zien, shinen zonder masker. Zijn wie je bent en wilt zijn.

- Overeind krabbelen nadat je bent gevallen

Jezelf toestaan om te falen. Het vertrouwen hebben er iets van te leren om je daarna te vervolgen op je pad.

Net als liefde


Een klaproos onderscheid zich van de rest met een bijzondere eigenschap. Als je een klaproos plukt zal hij direct verwelken. Je kunt er dus naar kijken maar je kunt het niet pakken. Het is ongrijpbaar en je kunt het ook niet kopen. Net als de liefde. Net als de kleur van de blaadjes van de klaproos. Rood de kleur van de liefde. Liefde is niet te koop, liefde ontvang je, liefde voel je.

Gehechtheid


Als jij in liefde bent ontvangen en liefdevol bent opgegroeid omdat je mocht zijn wie je was en

gehoord en gezien werd, kun je spreken van een veilige hechting. Je voelt je zeker en hebt zelfvertrouwen. Dit straal je uit naar anderen. Als dit niet het geval was, kan je (basis)vertrouwen beschadigd zijn. Het verleden kan invloed hebben op volwassen relaties. De relatie met jezelf is alles zeggend over de relatie met de ander. Wat heeft dit nou met die klaproos te maken?

Zoals ik al zei de klaproos kun je niet kopen, je kunt het niet vasthouden (plukken) want dan verwelkt hij. In een relatie met “de ander” is dit net zo.

Als je denkt de ander vast te kunnen pakken om te redden, hoe goed ook bedoeld, ben je keihard aan het werk, in de hoop de liefde te krijgen, als beloning voor al het harde werk.

Als je denkt de ander te kunnen veranderen, ben je keihard aan het werk in de hoop, liefde te ontvangen van iemand zoals jij wenst. Het resultaat zal teleurstellend zijn, want het is niet aan jou om de ander te pleasen of te veranderen. De ander is niet een bezit maar kan een liefdevolle aanvulling zijn in jouw leven. Die als het ware licht geeft aan je leven, die jouw laat shinen om wie jij bent en natuurlijk vice versa. Zo kun je ten volle genieten van elkaar en af en toe elkaar eens flink een liefdevolle uitbrander geven!

Wil jij ook zoals de klaproos authentiek zijn en krachtig shinen?


Weet dan dat persoonlijke en emotionele ontwikkeling zal bijdragen aan (zelf)liefde.

Ontdek je kwaliteiten welke je hebt ontwikkeld (juist) door wat je hebt meegemaakt!

Door inzicht te krijgen in jouw patronen en de oorzaak hiervan te begrijpen, is acceptatie een volgende stap voor het begin van verandering. Wat is jouw belans in Bekind zijn voor jezelf en naar de ander?

Shine like a klaproos!


Liefs Sacha 🌸

BeKind Coaching voor persoonlijke en emotionele ontwikkeling

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page