top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Zo bedoel ik het niet

Bijgewerkt op: 4 feb. 2020



Ieder heeft zijn verhaal

Jaren geleden was ik op zoek naar een grote shetlandpony met een stamboompapier, niet te oud, zadelmak en nog meer standaardeisen waar mijn toekomstige shetlander allemaal aan moest voldoen. Ik kwam bij Daisy die minstens 15 cm kleiner was dan mijn eis, 9 jaar oud (zoals elke pony zonder paspoort…) en een blokkade in haar spronggewricht en oh ja super mak omdat ze mentaal niet ‘thuis’ was. Sas maakte een propje van de eisenlijst, laadde Daisy op de trailer en nam haar mee.

Ze werden daar goed verzorgd hoor. Ze kregen hooi verdeeld in porties verspreid door de bak, zodat alle 14 pony’s konden eten. Maar veel ruimte was er niet voor zoveel pony’s bij elkaar, het gaf zichtbaar stress. Voor Daisy was belangrijk (als je niet bovenaan in rang staat): ‘Waar en bij wie kan ik eten?’ Dit gaat over overleven…. Haar lichaamstaal was dreigen (oren in haar nek) om zo haar plaats bij het hooi te kunnen behouden en alert zijn op aankomend gevaar. Ook als er geen voer was moest ze alert blijven op haar plekje ergens in de bak want het was druk.

Nu na jaren komt Daisy nog steeds op je aflopen met haar oren plat in haar nek, om zich heen kijkend waar de rest zich bevind en zodra ze vlak bij je is gaan haar oortjes naar voren en krijgen we een totaal ander beeld! Dit is verwarrend voor mensen die dit verhaal bij Daisy niet kennen. Dit is de reden wat maakt dat het zo belangrijk is dat een coach de paarden goed kent om zo verkeerde vertaling te voorkomen.


Zo bedoelde ik het niet

Ken je dat? Dat iemand je vraagt of je chagrijnig bent en je nergens van bewust bent maar dat je je concentreert op wat je leest? Of dat degene aan wie jij je zojuist super enthousiast je plan hebt verteld en er worden niet direct slingers opgehangen wat maakt dat je denkt dat het dus geen goed plan is? Deze voorbeelden gaan over invullen voor de ander. Wat jij denkt dat de ander denkt. Dat is dan jouw waarheid. En dat maakt het soms erg lastig en kan zelf op ruzie uitlopen. Iedereen heeft verschillende manieren van communiceren, als je elkaar beter leert kennen dan kan je het gedrag of die uitdrukking ook beter plaatsen.


Tegenstrijdige tekens door onveilige hechting

Als je veilig gehecht bent heb je vanuit de basis zelfvertrouwen meegekregen en basisveiligheid.

Bij onveilige hechting is dit een ander verhaal. Het basisvertrouwen is verminderd waardoor je mensen niet snel vertrouwt en je zelfvertrouwen ook minder is. Dit heeft weer gevolgen voor het aangaan van relaties. Bijvoorbeeld de angst voor verlies of het snel opgeven zodat je de afwijzing niet hoeft af te wachten. Wegduwen terwijl je eigenlijk een omarming wenst om zo de bevestiging te krijgen dat je echt ok bent. Het is daarom zo belangrijk om open te zijn naar elkaar.


Gooi het open en praat met elkaar

Als je je bewust bent van je eigen patronen, gooi het open en praat erover. Spreek uit dat je soms reageert op een bepaalde wijze. Uit je emoties. Door hier openlijk over te praten en onderling begrip, kunnen veel problemen worden voorkomen! Door patronen te herkennen en inzicht te krijgen van de oorzaak kan verandering beginnen.


Anders zeggen dan bedoelt

Denk nu niet dat als je vriendin haar nieuwe coupe komt showen en je zegt: ‘Wat apart’ in plaats van: ‘OMG, is je föhn ontploft?!’ (gewoonweg omdat het er niet uitziet), dat je onveilig gehecht bent.. Don’t worry dit heeft te maken met het niet willen kwetsen van je vriendin. That’s it.


Nog een ander voorbeeld van anders zeggen dan bedoelen is zoals mijn zoon ‘s ochtends vroeg zijn hoofd om de hoek gooit en zegt: ‘Mogge Mam, ik zo verschrikkelijk laat!’ met een daarbij behorende wanhopige uitdrukking die mij iets te lang aan blijft kijken... de vertaling hiervan lees ik als volgt: ‘Oh Mam wil je alsjeblieft mijn brood voor school smeren en dit in de nog schoon te maken van de vorige keer lunchtrommel stoppen en wellicht nog wat klaarmaken voor ontbijt met een heerlijke kop thee erbij zodat ik dat kan pakken zodra ik gedoucht heb?

Maar ja, dit is natuurlijk mijn invulling….


Veel liefs Sas

BeKind Coaching voor persoonlijke en emotionele ontwikkeling


Recente blogposts

Alles weergeven

Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page