top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

🌿 Honger als een paard 🌿


Voedsel

Winner weet precies de route die ik neem om de beestenboel te verzorgen en mocht ik het in mijn hoofd halen één stap in een andere richting te maken, krijg ik dat direct te horen. Zodra ik met de kruiwagen richting stal loop, staat hij paraat om mij hartelijk te verwelkomen. Al weet ik dat het om het hooi gaat, ik geniet elke dag van dit plaatje (ook onder andere weersomstandigheden by the way…) Hij vond het nemen van de foto ook zo niet nodig, hier met dat hooi!

In ons zit ook zo’n beest dat een alarmbel laat rinkelen als het weer etenstijd is.

Dit is ons reptielenbrein, het kleinste en oudste gedeelte van je hersenen. Het reptielenbrein regelt je autonome zenuwstelsel. Dit werkt buiten je bewuste controle. Het regelt je ademhaling, hartslag en bloedsomloop. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Hier hoef je dus niets voor te doen. Dit breingedeelte is verantwoordelijk voor ons voortbestaan en voortplanting. En neem maar van mij aan dat het zijn functie bloody serious neemt! Omdat dit ons overlevingsbrein is, is voedsel een zeer belangrijk onderdeel.


Intern conflict

Naast onze reptielenbrein hebben we nog 2 delen hersenen. Te weten: Het Zoogdierenbrein (ons emotionele brein) en de Neocortex (ons menselijke, rationele brein). Deze in totaal drie delen hersenen werken normaliter heel goed samen.

Nu zal ik zorgen dat er een conflict ontstaat. Daar hoef ik niet veel moeite voor te doen. Ik leg een stuk chocolade (waar ik dol op ben) op tafel en kijk ernaar. Ik ben erover uit dat ik dat stuk chocolade heel graag wil opeten. Want de vorige keer dat ik een stuk chocolade at (echt niet lang geleden..) werd ik daar erg blij van (vanuit mijn emotionele brein werd er dopamine aangemaakt, een gelukshormoon), het gaat dus werken als een beloning, het wordt een beloningshormoon! Nu weet ik heel goed dat ik dat stukje chocolade beter kan laten liggen omdat ik weet dat het niet goed voor mij is.

Ai…

en nu? Wie gaat er winnen? Mijn gezonde verstand dus het rationele menselijke brein dat zegt: 'Nee Sas niet doen, gewoon laten liggen", of maak ik mijn beslissing vanuit mijn emotie (gevoel) dat zegt: 'Ja ik wil dat!'? Deze laatste twee overheersen vaak het rationele brein.

Maar oh, wat ben ik me toch bewust van het feit dat het nu niet goed is voor me dus laten het liggen. Nee hoor grapje, het was al op voordat ik dit stukje tekst getypt had.

Dit alleen als voorbeeld hoe je hersenen een interne strijd kunnen voeren en waarom lijnen zo lastig is!


Je bent geprogrammeerd

Het is het doorbreken van een (wat je hersenen denken) een veilig patroon naar een beter patroon. Als je dan de mist in gaat wint het gevoel van je rationele verstand. Patronen doorbreken naar beter duurt even omdat je hersenen hebben te leren dat dit ook veilig is voor jou. Dit geldt niet alleen voor eten hoor, ook andere patronen doorbreken hebben te maken met het feit dat onze hersenen niet van verandering houden. Niet om dwars te liggen maar om bescherming. Ze zijn geprogrammeerd om je binnen je comfortzone (wat niet altijd goed is voor je) te houden omdat dit veilig is.


Ok, dit weten we nu en wil een patroon doorbreken. HOE DAN?

Door een keuze. Door bewust te zijn van je gedachten (die je gedrag beïnvloeden). Jij hebt altijd een keuze. Als je begrijpt hoe je hersenen werken, snap je dat je deze kunt leren dat anders ook veilig is.


Wat eten ons allemaal brengt

Volgens mij is de vraag: “Wat eten we?” een van de meest gestelde vragen.

Eten brengt ons nog veel meer dan alleen voedsel om voort te bestaan. We zijn er best vaak mee bezig. Het laat je verlangen, het laat je visualiseren, het laat je balen na het knoeien, het geeft je energie, het laat je boodschappen doen, het brengt mensen samen, het geeft je herinneringen en ook zo belangrijk, het geeft je een rustmoment.


Aankomende Kerst (groet)

Voor nu de aankomende kerststress: wat, waar en met wie allemaal?! Let it go! Je hebt de keuze:

ga ik me druk maken, ga ik me heel druk maken of … ga ik me niet druk maken….

Ik wens jullie allemaal fijne winterdagen toe, op naar een gezellige Kerst met

candlelight dinner!


Als laatste een vraag aan jou: 'Welk patroon of gewoonte zou jij willen veranderen"?


Veel liefs van Sacha 🌸


Commentaires


Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page