top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Met zachte ogen…

Met zachte ogen kijkenKijken met zachte ogen is wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding Centered Riding.

Eigenlijk is het niet wat je leert, het is je weer bewust worden van…


Het is een manier van liefdevol kijken wat nog veel meer doet dan je denkt…

Door het kijken met zachte ogen zie je meer omdat je kijkt met een breder blikveld. Het bewust voelen van je lijf en wat het met je doet. Je gaat van denken naar voelen, uit je hoofd in je lijf.


Paarden zijn onwijs gevoelig, ze noemen ze niet voor niets een spiegel op vier benen. Hij spiegelt jou, hij voelt hoe jij in je vel zit, hij voelt jouw emoties feilloos aan (dit trouwens al op grote afstand).

Ben je boos, nerveus of verdrietig, hij voelt dit. Het heeft daarom geen zin om je anders voor te doen.

Paarden zullen je er niet op veroordelen ze nemen het alleen waar en reageren erop.

Dit is dus waarom het zo helpend is tijdens het rijden! Het creëert rust wat je over brengt op je paard.


Wat ik nou zo fijn vind om te leren van mens en dier is dat het geleerde overal van toepassing is en overal inzetbaar!


In ons hoofd gebeurt zoveel! Je zou er moe van worden…


Gemiddeld passeren er zo’n 60.000 gedachten per dag. Laat staan als je gaat piekeren…

In ons hoofd hebben we soms hele gesprekken. Het nagalmen van een conflict waar je niet uit komt.

Je gelijk willen halen omdat het echt onterecht was wat de ander (collega, familie, vrienden, kennis, vreemde) jou heeft aangedaan. Of hebben we een oordeel over wie er nu gelijk heeft en niet. Of over hoe oneerlijk iets is. Ook hebben we in onze gedachten soms ook hele nare belemmerende overtuigingen over jezelf. Hoe druk kun je zijn he, zonder dat iemand dit hoort!?


We bekijken ons conflict vaak eenzijdig. We bekijken het vanuit onze kant.

Ga maar eens terug naar situatie die niet prettig voor je was. Merk maar op wat het met je lijf doet. Spanning kan toenemen door het fronsen van je wenkbrauwen of je zet je kaken op elkaar en nu heb ik het nog alleen over je gezicht. Dan is Kijken met zachte ogen een idee. Een blik zonder oordeel geeft ontspanning en ruimte voor nieuwe inzichten. Ruimte voor ideeën of een andere aanpak.

Bekijk de situatie eens vanuit een andere hoek, op afstand, als observant. Neem alles waar zonder focus op het negatieve, zonder oordeel. Voel hoe de ander zich zou voelen in diezelfde situatie en ook wat maakt dat de ander zich zo opstelt. Wat is zijn intentie? Niet dat dit het probleem direct oplost maar als je de angel uit de zere plek kunt halen is er al veel gewonnen.


Conflict en de achterliggende intentie


Een ouder wil niet dat zijn kind naar het feest gaat. Nou beste bonje in huis. De ouder is de stomste van de hele wereld en omstreken. Het kind gaat flink tekeer met zijn grote mond! Hoe durft hij! Nu hebben we de poppen aan het dansen. In het heetst van de strijd hoef ik echt niet aan te komen met mijn zachte ogen… Echter als we uit ons reptielenbrein (bijv. schelden en daarna denken omg.. wat heb ik gezegd) zijn gestapt en weer een beetje zijn gedaald in onze emotie, zou het wellicht fijn zijn om de situatie eens met zachte ogen te bekijken. Begrip voor het kind dat hij naar het feestje wil, dus dat je het snapt en dit dus ook benoemen betekent voor kind: ‘ik word begrepen, dus gezien en gehoord’. Ook de intentie van de ouder benoemen: de reden dat ik niet wil dat je gaat is dat ik er geen goed gevoel over heb en wil jou beschermen omdat ik van je hou’. Dit maakt het zachter, geeft inzicht en begrip. Daarna kijken naar wat WEL mogelijk zou zijn.


Verschil harde ogen en zachte ogen


Als je je concentreert op iets, kost het inspanning (harde ogen). Je verkleint je blikveld omdat je dit nodig hebt om je te kunnen concentreren. Waar je op focust groeit. Dit geldt voor alles wat je manifesteert.


De een is dus niet beter dan de ander maar het is een mogelijkheid om in bepaalde situaties eens te kijken met zachte ogen i.p.v. harde.

Kijk eens met zachte ogen naar jezelf, naar de ander, naar een situatie en voel wat er gebeurd!


Kijken wat het je oplevert...

BeKind en See…


Liefs Sacha

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page