top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Van Angst naar Vertrouwen

Bijgewerkt op: 21 feb. 2019

Praktijkvoorbeeld van Angst naar Vertrouwen


Josje (is een verzonnen naam i.v.m. privacy) kampt met angstklachten. Haar angst komt voort uit ervaringen welke ze heeft meegemaakt in haar leven. Volgens haar is het haar eigen schuld en haar zelfbeeld is laag.

Ze loopt naast Winner in de bak en als hij briest verstijft Josje. Ze denkt dat dit met haar te maken heeft omdat hij haar niet mag. Als ze verder lopen, snijdt Winner haar af, hij trekt haar mee waardoor Josje al struikelend achter hem aan hobbelt. Dan gaat hij op haar tenen staan. Dit vindt ze echt niet erg hoor, het deed niet zoveel zeer… Als ik haar vraag om met Winner van pion A naar pion B te stappen is het zielig voor Winner omdat hij dit misschien wel niet wil en zij hem daartoe dwingt. Josje past zich helemaal aan of dit nu zeer doet of niet.

Als je beschadigd bent door gebeurtenissen uit het verleden (beschadigd innerlijk kind) kun je uit balans raken. Deze beschadigingen kunnen angst, pijn, verdriet, eenzaamheid en onzekerheid veroorzaken. Dit maakt bijvoorbeeld grenzen aangeven lastig.


Overlevingspatronen


Een overlevingspatroon is niet bewust ontstaan maar zijn ingesleten patronen waar we niet voor gekozen hebben, we hoeven er ook niet over na te denken. Wel kunnen ze (emotionele) problemen in ons dagelijks leven, werk en relaties veroorzaken. Gedrag en patronen ontstaan al vanaf je prille start! Een overlevingspatroon is een reactie van jou op een bepaalde situatie. Je hebt ze om jezelf te beschermen, je handelt op een manier die goed is voor jou. Dit kan later een belemmering worden omdat het je dan niet meer dient.


Basisbehoeften


Als basisbehoeften van een kind niet voldoende worden vervuld, ontstaan overlevingspatronen om te kunnen overleven. Als volwassene zijn we in staat om onszelf te helen als we daarvoor de verantwoording en zorg op ons nemen. Josje had de moed en bereidheid om hiermee aan de slag te gaan en heeft al een poosje sessies (met en zonder paarden) meegemaakt.

Josje loopt weer in de bak met Winner en hij loopt rustig met haar mee. Hij stapt iets naar binnen en ik zie dat Josje haar hand liefdevol op zijn hals legt en zo de afstand bewaart en Josje haar ruimte inneemt. Ze kijkt naar haar voeten en dan weer naar Winner, ze loopt bewust langzaam en precies tegelijk zetten ze een stap naar voren. Daarna volgt hij haar door de hele bak. Winner zucht en briest en ik zie een glimlach op het gezicht van Josje. Ze gaan stilstaan en Josje slaat een arm om Winners hals en duwt haar gezicht in zijn vacht.

En ik .. ik keek en genoot, that’s it…. wat een stappen heeft deze vrouw gezet

(letterlijk en figuurlijk).Paarden als spiegel
Winner

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page