top of page
  • Foto van schrijverSacha Goezinnen

Vergeven uit liefde voor jezelf

Bijgewerkt op: 31 mei 2020

De definitie van Vergeving volgens Wikipedia is:

Vergeving is volgens de algemene opvatting het iemand niet meer kwalijk nemen van een ernstige daad. Deze daad overtreft het gewone en is iets waarvoor sorry zeggen niet afdoende is.


Vergeven is makkelijker gezegd dan gedaan maar hoe doe je dat?


We maken allemaal weleens iets mee waardoor we verschrikkelijk boos zijn op de ander en misschien is dit nog zachtjes uitgedrukt! Dit kan zijn een eenmalige gebeurtenis of een langer durende situatie bijvoorbeeld je jeugd. Mensen kunnen elkaar flink pijn doen wat ook flinke sporen kan achterlaten. Het kan zelfs je leven beïnvloeden.


Het verleden kun je niet veranderen


Helaas heb je in dit geval geen invloed meer op je verleden, een verleden is er en kun je niet veranderen. Als we beschadigd zijn door gebeurtenissen uit het verleden kan dit zorgen voor blokkades en ook lichamelijke klachten door opgeslagen onverwerkte emoties. Wordt je getriggerd doordat je in een gelijksoortige gebeurtenis meemaakt dan kun je reageren vanuit jouw innerlijke pijn. Want dit ken je. Je reactie is vanuit het verleden, vanuit toen.


Neem de regie terug


Misschien ben je onwetend over het feit dat je hier wel degelijk iets aan kunt doen, helemaal voor jezelf! Vergeven is niet makkelijk en al helemaal niet vanzelfsprekend.

Pijn voelen is niet fijn dus een eerste reactie is logisch gezien het negeren, je gaat het proberen weg te stoppen waardoor jij blijft rondlopen met jouw pijn, boosheid en misschien wel wraakgevoelens. Want de gedachte om diegene die jou dit heeft aangedaan betaald te zetten is toch wel bevredigend….voor eventjes dan. Want het lost niets op. En de ander heeft er echt geen last van!

Boosheid kan ook worden doorgegeven, denk aan familieruzies. De boosheid wordt doorgegeven aan de kinderen die het oordeel klakkeloos overnemen.


‘BeKind’ zijn voor jezelf


Jij hebt de keus, laat ik het zo of neem ik de regie terug door de situatie, de pijn onder ogen te zien. Leg je de focus op de woede, op de boosheid of ga je voor jezelf zorgen. Leg je de focus op de boosheid dan geef je jouw aandacht in principe aan de ander dat is toch een beetje zonde, geef aandacht aan jezelf!

Waar vergeving begint is het onder ogen zien van wat er in het verleden zo pijnlijk is geweest voor jou. Het kan ook zijn dat je jezelf verwijt dat dit jou is overkomen. Hieruit ontstaat een negatief oordeel over jezelf en over ander. Begin dan bij het jezelf te vergeven dat dit jou is overkomen. Wees ‘BeKind’ voor jezelf door te accepteren dat het er is, het kan alleen maar beter worden. Dit proces heeft tijd nodig om de pijn te verzachten.


Vergeven is niet vergeten


Vergeven betekent niet dat je het niet meer erg vindt wat er is gebeurd. Door wat er is gebeurd heb je negatieve gedachten en negatieve gevoelens. Met het vergeven maak je jezelf vrij van deze negatieve lading. Je doet het voor jezelf, helemaal en alleen voor jezelf, je zorgt voor jezelf doordat je stopt met je te verbinden met de ander. Je hoeft hiervoor niet naar de ander toe te gaan. Dit betekent ook dat je iemand kunt vergeven die niet meer leeft. Wat helpend is, is je te verplaatsen in de ander. Wat maakt dat diegene zo heeft gereageerd of gehandeld. Want elk gedrag kent namelijk een oorzaak. Door dit te weten kun je naar de situatie kijken met zachte ogen zonder oordeel. Probeer het eens.


Wat levert het je op?


Vergeving is in vele gevallen moeilijk, maar bekijk het eens zo:

Het kost je niets het levert je het volgende op:

- Loslaten van negatieve gedachten en gevoelens

- Geen slachtofferrol

- Ophouden te verbinden met de negatieve situatie

- Leven in het nu i.p.v. in het verleden

- Vooruit kunnen kijken

- ‘BeKind’ zijn voor jezelf

- Regie over je leven

- Het ruimt heerlijk op!


Wees BeKind door te vergeven uit liefde voor jezelf…

Let’s BeKind!


BeKind groet en veel liefs,

SachaMocht je behoefte hebben aan begeleiding bij het opruimen van oude ballast? kijk op mijn website voor informatie of neem gerust contact met me op.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Blog

Achtergrondverhalen

bottom of page